| |

Tsaon puheenjohtajan terveiset ammatillisen koulutuksen lyhentämisestä

Valtionvarainministeriön Mika Niemelän ehdotuksesta toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta tulisi leikata yksi vuosi pois eli ammatillisesta koulutuksesta tulisi kaksivuotinen. Tämä tarkoittaisi ammattiosaamisen leikkaamista ja jatko-opintokelpoisuuden poistumista. Ammattiosaamisen leikkaus tapahtuisi niin yleissivistävistä aineista, kuin ammatillisista aineista. Yleissivistäviä aineita on 35 osaamispistettä, joka on noin puolivuotta, jolloin ammatillisiin aineisiin kohdistuisi myös supistamista. Tälläkin hetkellä opiskelijat suorittavat opintoja yksilöllistetyn opintopolun eli hoksin mukaan ja 180 osaamispisteen opinnot voi suorittaa alle kolmessa vuodessa. Reformia ja ammatillisen koulutuksen lyhentämistä kahteen vuoteen ei pidä sekoittaa.

Tämä muutos ammatilliseen koulutukseen olisi iso askel taaksepäin. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoilta katoaisi mm. jatko-opintokelpoisuus. Tänä päivänä puhutaan jatkuvasta oppimisesta. Jatkuva oppiminen ei uudistuksen jälkeen toteutuisi ammatillisen toisen asteen opiskelijoiden kohdalla, ainakaan ammattikorkeakoulun suuntaan.  Nykyään on myös paljon opiskelijoita, jotka tarvitsevat pikemminkin lisäaikaa oppimiseen, kuin lyhyemmän.

Puhutaan myös kasvavasta työvoimapulasta, niin koulutuksesta leikkaaminen ei tue ammattilaiseksi kouluttamista. Monella alalla alle 18-vuotiaan on vaikea saada pidempiaikaista työsuhdetta työturvallisuussäädösten takia. Tällä mallilla peruskoulusta tulleet opiskelijat valmistuisivat pääsääntöisesti alaikäisinä.

Meidän ammatillisten opettajien tulee pitää yhtä ja muistaa puhua julkisesti ammatillisen koulutuksen puolesta, ettei siitä leikata. Olisi erittäin ikävää myös meidän ammattikunnalle, jos ammatillinen koulutus siirtyisi kaksi vuotiseksi ja opiskelijoiden ammattiosaamisesta leikattaisiin kolmannes pois.

Aurinkoisin terveisin,
Heidi Kinnari

Samankaltaiset artikkelit